Naam: ravera

Ras: Siberische husky

Kleur: bruin met wit (blauwe ogen)

Geslacht: teef

Gecastreerd: jah 6 maart 2024

Geboortedatum: 05 november 2020

Bij mij sinds: 09 december 2023

Wat kent ravera:

  • Wandelen aan de riem
  • Canicross

En als ze eraan toe is komt de rest vanzelf

 

Welke commando's kent ravera: 

Op dit moment nog niks helemaal.

  • Zitten
  • Pootje zijn we aan het oefenen

 

Via een VZW is ravera bij mij terecht gekomen.

Ravera komt uit de broodfok en is direct vanaf de kennel bij mij terecht gekomen. Ik heb haar daar zelf opgehaald en ze heeft dus vanaf haar geboorte tot ik haar haalde bij de broodfokker gezeten.zoals vele weten leven de honden daar in embaarlijke omstandigheden. kleine vervuilde hokken, vaak zonder daglicht, ondervoed en nooit liefde gekend. alleen maar gebruikt om te dekken of gedekt te worden. dierenartsen zien ze verder niet, zo worden dus niet geeent, word er niet naar gekeken als ze iets mankeren.het enige wat relevant is voor de eigenaar, dat ze geld in het laadje brengen door te dekken of gedekt te worden.

Iedereen kent inmiddels wel de verhalen over de broodfok pups, die zo ineens enorm ziek zijn, Veelste jong en met vervalste papieren worden vervoerd. Maar hun papa's en mama's hebben het nog slechter, die leven jaren lang in verschrikkelijke omstandigheden en zijn ze te oud of kunnen ze om welke reden dan ook geen pups meer maken/krijgen worden ze ingeslapen, deze ouderlijke dieren hebben nooit liefde gekend.

09-12-2023

Vanmorgen om 8 uur vertrokken om ravera op te halen. Een broodfokker heeft alle (volwassen) reuen en teven afgestaan en stopt er mee. Gelukkig maar want ik wist dat er werk aan was maar mijn hart huilt. Zo enorm angstige dat ze allemaal zijn. Verstijft van angst. Ze zien de buiten lucht, worden aangeraakt door mensen, krijgen een tuig om. En dat voor het eerst in hun leven. Ravera is 3 jaar oud heeft alleen maar als fokproduct gewerkt en heeft nooit liefde gekend. 

In hun eigen uitwerpselen leefden ze wat ook goed te zien en ruiken is in hun vacht. De honden zijn allemaal in de auto's getild want lopen zat er niet in. Plat op de grond en de poten wijd verspreid om zich schrap te zetten op de grond. Hart verscheurend om te zien. En niet 1 maar gewoon allemaal.

 

Daarna begon de terug reis van bijna 3 uur. Waar alle andere helemaal opgewonden naar buiten keken of joelden, lag ravera plat en durfde amper te bewegen. Pas toen ik zelf uitstapte ging ze staan. Onderweg had ze af en toe opgekeken richting mij als ik tegen haar aan het praten was maar verder leek het wel een pop.

Thuis uit de auto getild en in de tuin gezet. Wel met de riem om zodat ze in paniek niet weg zou schieten. Ondanks dat de tuin volledig omheind is, maar een angstige hond kent immers veel uitwegen.

Toen gelijk kennis laten maken met invierno zodat ze in iedergeval een maatje heeft waar ze aan kan optrekken, en invierno is de meest stabiele die hier is en hoop dan ook dat hij haar mee trekt. Ze werd helemaal vrolijk, staart hoog in de lucht. Dat ging gelijk goed. Nadat hun uit gesnuffeld waren ook maar besloten de andere 1 voor 1 te koppelen, eerst tardor, dat ging ook goed al is tardor iets opdringeriger. Toen caida, die wilde gelijk spelen en racen maar dat kent ravera helemaal niet. Verano gromde weer zoals gewoonlijk, dus die had ik voor de zekerheid al een muilkorf om gedaan.

Inmiddels was het al avond en regende het alleen maar dus ze allemaal mee naar binnen genomen. Ravera slaapt eerst in de bench en dan kijken we hoe het gaat. Voornamelijk dat er snachts geen ruzie kan uitbreken, of voer/speelgoed nijd is. Ze slapen allemaal in de zelfde kamer maar met een stukje zekerheid van een hekje er tussen. Zo heeft ze ook rust en hoeft ze niks te beschermen.

 

Ik had een lekkere stretcher gekocht zodat ze net als de rest niet op de grond hoeft te liggen maar deze was te eng en ze ging dan ook stil in een hoekje ernaast zitten. 

 

Eerst de stretcher er maar uit en een dikke kleed erin en dan rustig opbouwen tot ze het allemaal vertrouwd. 

Wandelen kent ze niet en ze is niet zindelijk. Dus dat word rustig trainen in de tuin tot ze naast mij durft te staan en niet in protest gaat van de riem.voor nu wil ze alleen maar vluchten en zich los trekken van de riem. dus tot ze iets comfortabeler daar mee is blijven we veilig achter het hek en gaan we eerst dar het vertrouwen mee opbouwen.

dag 2 zondag 10-12-2023

Vannacht alles rustig verlopen, ze was erg onrustig en liep wat heen en weer in de bench. Na 20 min is ze toch gaan liggen. Op de camera zag ik dat ze een aantal keren schrok van geluiden/bewegingen van de andere honden maar ze keek even wat het was en sliep weer verder. De bench heeft ze droog gehouden en vanmorgen deed ze een plasje in de tuin.

Zelf had ik van alles op de planning staan vandaag, eerst een canitrail met invierno en tardor daarna nog op verjaardag. Maar ze zijn rustig geweest. En heb verano en caida thuis gelaten zodat ze nog wat steun had. Ze waren erg braaf geweest en ze had gelukkig nu ook wat gegeten. Ze is nog even in de tuin geweest en heeft daar weer een plasje gedaan. Daarna heb ik haar mee genomen na de badkamer kijken wat ze van de douche vond. Tot mijn verbazing ging ze drinken uit de kraan en zelf onder de douche doorlopen. Ik wilde haar er gewoon kennis mee laten maken zodat ze volgende week gewassen kon worden, maar opdat ze zelf toch al onder de douche ging staan heb ik de hondenshampoo er maar bij gepakt. Inzepen op de hals en voorste deel rug en de borst was prima maar de buik en de achterhand was heel spannend. Eenmaal bezig vond ze het wel lekkerder en werd ze meer ontspannen. Helaas is de geur en vacht nog niet fantastisch maarja ze lag daar natuurlijk in haar eigen uitwerpselen al jaren lang. De vacht was dan vooral op de achterhand en buik hard klonterig. Maar ze is in iedergeval wat schoner geworden en we doen het binnenkort gewoon nog eens over. Daarna eenlekker badjas aan om droog te worden. Best spannend maar als het eenmaal zit is het prima. 

 

Daarna heb ik even wat zand gehaald bij de bouwmarkt en ben ik op verjaardag gegaan.

Toen ik thuis kwam lagen ze allemaal rustig te slapen, ik heb een zandbakje gemaakt zodat ze daar haar behoeftes kan doen. Zo blijft de tuin relatief schoon en kunnen we eerst rustig aan trainen om aan de lijn te lopen.

Ondertussen hebben hun met zijn alleen in de tuin gespeeld en heeft ze geplast en gepoept.

Voor we naar bed gingen heeft ze nogmaals een plasje in de tuin gedaan. 

dag 3 maandag 11-12-2023

wederom is de nacht rustig verlopen en heeft ze niks in de bench gedaan. eenmaal in de tuin deed ze haar behoeftes op de daarvoor bestemde plek. Nu zag ik de wormen erin kruipen en heb dan ook direct bij de dierenarts een wormtablet gehaald.

Ik oefen met haar om in de bench de riem om te doen met een lange lijn van 4 meter, dan loop ik naar buiten en hoop dat ze mij dan volgt en voor nu gaat dat al redelijk. Soms schrikt ze van iets en rent ze heel hard terug de bench in. Buiten loop ik direct door naar de zandbak zodat ze daar haar behoefte kan doen. 

Eten is echt een drama, dag 2 heeft ze 3 hapjes vers vlees gegeten, en snachts een paar hapjes, dag 3 een zakje blikvoer. Uit de hand durft ze niks te pakken. Binnen heeft ze haar voer en waterbak staan maar ze pakt er weinig uit. De brokjes met lekker saus erover, de vleesworst, vers vlees brokjes van alles heeft ze maar durft het nog niet aan. Terwijl ze het zo goed kan gebruiken. Momenteel zit ze op 18kg maar erg ingevallen en de rug en ribben te goed voelbaar, gelukkig een dikke vacht waardoor het iets erg opvalt.Maar de angst is helaas zo groot.

 

Drinken doet ze gelukkig wel en zelfs bij de bak buiten waar de rest dat ook doet.

Ik merk dat ze veel achter mij aan loopt en constant kijkt waar ik ben. Soms als ze mij niet ziet gaat ze in de deur opening staan piepen. 

Als ik bij ze ga zitten in de tuin komt de rest altijd direct knuffelen, ze loopt dan mee maar blijft net buiten arm bereik staan. Soms likt ze aan mijn hand als ik een ander aai. 

Ik probeer toch zoveel mogelijk contact te blijven maken zodat ze weet dat het goed is. Zo staat ze af en toe toch dichterbij en kan ik haar borst kriebelen. Dat vind ze dan ook prima, maar haar rug en achterhand is echt een no go. Als iets daar aan komt begint ze volledig te trillen van angst en kruipt ze ineen.  

 

Vanmiddag ging ze voor het eerst ook spelen en rennen met caida en tardor. Tardor werd op den duur opdringerig en toen gromde ze even naar hem. Ook verano loopt er inmiddels tussen zonder haar muilkorf. Ze doet lekker haar eigen ding en ravera laat haar gewoon met rust, af en toe word er even an elkaar gesnuffeld maar ze accepteren elkaars ruimte.

invierno is nog even aan het bijtanken van de trail run en heeft geen zin om doorde tuin te racen en zoekt gewoon rustig zijn eigenplekje voor het hek op.ook hij word gewoon met rust gelaten.

dag 4 dinsdag 12-12-2023

ook nu weer een rustige nacht gehad. en de voerbak was voor de helft leeg., du gelukkig toch wat gegeten.

eerste de rest uitgelaten en daarna haar aan de riem de tuin in gebracht naar de zandbak. hier deed ze wer haar behoeftes.

ik heb de andere 4 geborsteld aangezien de ondervachten alweer leker loskomen, ook bij ravera maar die vind dat nog te spannend. wel vond ze het allemaal heel interessant en rende ze achter de haren aan die soms wegvlogen. ze kwam toch ook nog even ernaast staan en heb ik haar borst en hals haren wat kunnen plukken.

verder vandaag een rustig dagje gehad. inmiddels loopt ze wel zelf mee naar binnen en loopt ze door haar bench in.

savonds heb ik ze allemaal een runderoor gegeven en het duurde even maar ze is er toch maar op beginnen kauwen en na 1,5 uur had ze hem dan ookn bijna helemaal op. blij dat ze dat toch heeft geprobeerd want ze kan best wat tandverzorging gebruiken.savonbds nog even in de tuin om haar behoefte te doen

Dag 5 woensdag 13-12-2023

na weer een rustige nacht en netjes haar behoefte in de tuin te doen, stond er vandaag training aan de lijn op het programma.

ik had een veiligheids tuigje besteld met 3 banden, zodat ze er nooit uit zou kunnen ontsnappen. dit omdat ze volldig in de stress raakte alleen al door het vast zitten.

nu had ze in de tuin al wel weer een aantal keer aan de riem gezet en probeerde ze zich er niet uit te wurmen maar goed op straat kent ze natuurlijk niks en kan ze van elk ding schrikken dus veilgheid voorop. tuigje gepast en die zat gelukkig goed.

 de band om der buik vond ze heel spannend, tijdens het omdoen krulde ze dan ook weer helemaal op en begon te trillen. een maal om en dat ik begn te lopen volgde ze mij en was het tuigje prima.

toen het tuigje even goed af gesteld en wat rond gelopen in de tuin. ook gekoppeld aan een dubbele lijn, 1 aan de halsband om haar enigzins te sturen en de andere aan het tuig dat ze nooit los kan komen.

in de tuin ging het heel goed, dus besloten eens op de oprit te gaan staan en maar te kijken wat er langs kwam en wat er zou gebeuren.

op de parkeerplaats stond een taxichauffeur, deze kwam naar ons toe lopen en ravera kroop al in elkaar. dus nam haar naast mij, de chauffeur scrk een beetje hoe bang ze was, dus heb haar uit gelegd hoe dat kwam. toen de buren mee gingen na de taxi kroop ze alweer na achteren toe. maar toen er een auto aan kwam rijden dook ze de bosjes in daar bleef e zitten tussen de takken. haar gerust gesteld en even rustig laten snuffelen op straat en toen de tuin weer in voor vandaag genoeg indrukken.

 

dag 6 donderdag 14-12-2023

vannacht voor het eerst geslapen op de stretcher schijnbaar lag het toch wel lekker want toen ik vanmorgen hun kamer binnen kwam lag ze nog languit.

Vanmorgen eerst de anderen weer uitgelaten en daarna haar in de tuin gelaten. in de middag haar mee genomen naar het bos hier verderop, zodat ze rustig kon rond lopen zonder verkeer of andere enge dingen. ze liep mooi mee en volgede mij netjes, zelfs een plasje gedaan aan de riem. de fabriek iets verder op maakte wel veel herrie dus daar moest ze toch even goed naar kijken. na 15 minuten wandelen weer naar huis gereden, maar ze deed het zo braaf. daarna nog weer met ijn allen in de tuin gespeeld. tijdens het avondronde heb ik besloten haar mee te nemen, eerst de 3 anderen uit gelaten en toen invierno en ravera, weer een plasje gedaan. gelukkig is het savonds altijd erg rustig op straat en komen we bijna nooit mensen tege en soms eens een auto. vanavond was het rustig en hoefde ze nergens rekening mee te houden. invierno liep een keerom haar heen waardoor zijn lijn om haar kont ging, dat vond ze wel erg spannend en zakte dan ook in elkaar met der achterhand.

dag 7 vrijdag 15-12-2023 

vanmorgen in de auto naar mijn ouders hun huis, hier kunnen we een stuk over een voetpad lopen zonder overig verkeer en lopen dan via het fietspad een natuur gebied in. 

op het voetpad gedeelte heeft ze haar behoeftes gedaan, we zijn doorgelopen en moesten eens stukje straat over steken, er kwam net een auto aan en daar schrok ze wel even van. maar ontspande snel en liep weer rustig met mij mee. toen een stukje langs het fietspad gelopen, er kwamen enkel fietsers aan en een scooter, ik liep gewoon rustig door en ze bleef volgen hierdoor schrok ze er ook niet van en keek alleen even op.  onderweg zoekt ze wel veel contact waardoor ik haar ook veel bevestiging kan geven. toen weer terug gelopen naar mijn ouders hun huis en op het zelfde punt kwam er weer een auto maar ditmaal keek ze niet eens op. daarna kwamen we 2 honden tegen daar wilde ze dan weer al te graag naar toe, maar daar zijn we dan weer streng op dat dat niet de bedoeling is en ze dan toch gewoon moet doorlopen en volgen, dat deed ze dan ook wel weer.

bij mijn ouders thuis was mijnmoeder en oma, deze heeft ze dan ontmoet en ze liep uit zichzelf daar heen om te snuffelen. aaien mag niet dan loopt ze weg, maar dat ze zelf gaat snuffelen is al een grote stap. de katten keek ze niet naar om. naast kyara lopen en snuffelen deed ze maar al te graag. kyara daagde haar ook enkele keren uit om te spelen maar dat durfde/snapte ze niet. net als rustig zitten of liggen zat er niet in, ze bleef onzeker heen en weer lopen. we hebben haar nog wat blikvoer aan geboden aar ook daar wilde ze niet van eten.

dag 8 16-02-2023

vandaag is ze een week hier en voor een hond van 3jaar die nog nooit meer had gezien dan een vies hok, pups en soms een soortgenootje doet ze het al heel goed. 

ze wandeld mee aan de riem, slaapt snachts gewoon goed door, speelt met soortgenoten, gaat mee in de auto, durft zelf in en uit het huis te lopen, durft te snuffelen aan mensen.

omdat ze het zo goed doet gaat ze ook gewoon mee op wandeling en gaan we er nu aan werken dat ze volledig zinderlijk word en ze haar behoeftes niet meer in de tuin hoeft te doen.

nu loop ik eerst met 3 stuks en dan met haar en nog 1, wissel dit elke wandeing af zodat ze steeds met een ander loopt.

tardor mag nogal graag achter een bal aanrennen, dit hadden we afgelpen week niet gedaan om ruzie om de bal te voorkomen. inmiddels ligt het speelgoed weer in de tuin en hebben we vanmiddag met de bal gespeeld. en ineens kwam ravera ook met een bal aanlopen. deze legde ze een meter bij mij vandaan. en zo was ik de ene bal aan het gooien voor tardor en de andere rolde ik voor ravera langs deze pakte ze en lgde hem weer een meter voor mij neer. na enkele keren was het tijd om de bal te slopen en is ze r mee gaan liggen en er op gaan kauwen. ook de eerste keer dat ze buiten g ing liggen. 


dag 9 zondag 17-12-2023

vanmorgen weer allemaal uitgekaten na weer een rustige nacht, ravera plast seeds kleine beetjes en ik vermoed dan ook dat ze loops gaat worden. mocht dit niet het geval zijn voor dinsdag dan even kijken op een eventuele blaasontsteking. voor vanmiddag afgesproken met mijn ouders om na het bos te gaan. omdat woensdag verano en tardor mee waren geweest wandelen met natalie en chloe mochten nu de andere 3 mee.

ze liep direct op kyara af en ging snuffelen aan mijn ouders huhn handen maar nam daarna weer afstand.

wel deed ze gelijk een plasje, en liep ze gewoon mee. waar k haar nu wel wat streng op hou iis dat ze rondjes om je heen gaat cirkelen als we stil staan. net als dat ze door de tuin rondjes loopt. aan de riem is dat allen niet erg handig omdat dan alles in de knoop raakt zeker als ik met meerder honden loop. dus als ze dat doet houd ik de lijn strak en begeleid haar weer na de linker kant van mij. aan het einde van de wandeling heeft ze toch ook nog gepoept gelukkig.

moe maar voldaan zijn we terug naar huis gegaan. deze 3 naar binnen konden ze rustig even eten en drinken en nog even met de andere 2 naar het bos hier toe. daarna nog met zijn allen in de tuin.

dag 9 maandag 18-12-2023

omdat ze het zo goed doet aan de riem gaan we vandaag eens met alle 5 tegelijk lopen, en ze loopt gewoon netjes mee, behalve dat heeft ze ook gewoon netjes haar behoefte gedaan tijdens het wandelen. en zoals ik alvermoede is ze loops geworden, gelukkig is hier verder alles geholpen en kunnen ze lekker samen blijven spelen in 1 roedel. vanmiddag in 2 groepjes weer een ronde in het bos gedaan waar ze wederom netjes geplast heeft, verder was ik smiddags weg en hebben ze toen allemaal rustig kunnen chillen binnen. toen ik terug kwam was haar hele bak met brokken leeg. dus schijnbaar had ze inmiddels toch wel honger gekregen. savonds weer een ronde met ze allemaal samen.

en vandaag dus dag 1 dat ze haar behoefte niet in de tuin heeft gedaan.

Inmiddels is ze hier nu 3 weken. Zijn we het nieuwe jaar in en is ze loops geworden. Aan de ene kant een vervelend ding voor haar zeker zo op het begin in een nieuw onbekend huis. Maar gelukkig is ze optijd weg voor ze weer bij een reu was gezet en dat houd in dat ze ook over 3 maand geholpen kan worden. Nooit meer pups voor deze dame. Verder doet ze het heel goed.

Ze loopt elke wandeling lekker mee met de rest. Kijkt niet meer naar auto's. Sommige mensen zijn wel spannend. Ze speelt er aardig op los, eet goed, slaapt goed. En komt toch wel geregeld even snuffelen en dan wilt ze wel geaaid worden. We zijn bezig met de commando zit en al een paar keer ging ze zitten zonder dat ik haar moest begeleiden. Ze durft ook eten aan te nemen wat trainen vaak ook wat makkelijker maakt. Af en toe is merk je dat ze gespannen is maar ze is toch ook erg vaak vrolijk met de staart mooi in de lucht. 

Ze zoekt veel contact en volgt mij ook buiten en in huis. De komende tijd gaan we lekker blijven trainen.

Wandelen gaat heel erg goed, ze komt zelf aanlopen om aangelijnd te worden. Gaat netjes zitten op commando en loopt relaxt mee, auto's, vrachtwagens en trekkers passeert ze zonder in elkaar te duiken.

 

05/02/2024 vandaag voor het eerst gewandeld  met het X-Back tuig om. Eerst gewoon wandelen met de riem aan haar halsband en daarna de riem aan de X-Back geklikt. Ik had verwacht dat ze dat eng zou vinden omdat deze strak om haar loopt maar ze bleef gewoon rustig doorlopen. Omdat het zo goed ging gelijk een stukje geprobeerd om hard te lopen, dit vond ze geweldig. 

 

10/02/2024 samen met caida hebben we een stuk hardgelopen, wederom vond ze het erg leuk om te doen. Staart hoog in de lucht en helemaal happy. Uiteindelijk een route van 3 kilometer gedaan op een rustig tempo. En zo gaan we rustig aan haar conditie werken

27/02/24

Vandaag eens samen met ravera een stukje aan het canicrossen geweest, normaal heeft ze de steun van 1 van de andere maar ze pakte het enorm goed op, trok goed aan de lijn en wilde maar voorwaarts blijven gaan. Soms wilde ze even snuffelen maar als ik haar aanmoedigde rende ze toch gauw weer verder.

Wel een klein foutje toen ze wilde waterdrinken uit het kanaal, ze dacht dat het gewoon afliep maar er zat een wal waardoor ze in het kanaal viel. Haar er weer uit getild en nog even weer wat droger gerend, daarna water gedronken uit een sloot wat toch wat handiger ging.

Het was maar 2.5 km maar langzaam gaan we dat opbouwen

06/03/24 

Ze is GESTERILISEERD 🥳 vanlorgen heen gebracht en begin van de middag gebeld, ze was goed wakker, de kleden aan het slopen en sprong door het hok geen. Ze wilde graag weg. Toen heb ik haar weer opgehaald, toen ze door de deur kwam schrok ze een beetje van een volle wachtzaal zn 10mensen maar toen ik knielde en haar riep kwam ze snel naar mij toe. Nu een weekje bench rust zodat alles goed kan genezen. Maar in iedergeval nooit meer pup voor haar😊