We blijven waarschuwen om niet te kopen bij broodfokkers. Maar waarom? De pups worden niet gesocialiseerd zoals dat wel zou moeten in de eerste weken van hun leven, deze socialisatie is zo belangrijk, zodat ze later geen angsten krijgen voor vreemde dingen. En als ze dus niet gesocialiseerd zijn met mensen, kinderen, andere honden, andere dieren, auto's, en alles erom heen zijn dat dus vreemde dingen. Zo zijn de pups dus al getraumatiseerd voor ze goed en wel aan hun leven kunnen beginnen. Door onwetendheid proberen de nieuwe baasjes zo goed mogelijk hun pup te begeleiden maar weten vaak zelf niet waar ze mee bezig zijn wat zich later als de hond groot is in allerlei problemen kan gaan ontwikkelen.

Een gestresseerde hond die jou hele huis begint te slopen, tapijten, gordijnen, deuren,kozijnen. De hond kan angst aggresie gaan ontwikkelen wat resulteert in een uitvallende hond, naar jou of naar je kinderen? Naar wilt vreemden op straat. 

Je hebt een doodsbange hond die altijd bang zal zijn voor mensen, fietsers, auto's maar jij woont in een drukke stad, wat gaat er dan met de hond gebeuren? 

Ook word er zo enorm doorgefokte met de honden, de honden zijn er alleen maar om winst te maken, dus pups te werpen, waardoor er ook veel ziektes rondgaan.

Vaak hebben de ouderlijke honden huidziektes als schurft

Parvo bijvoorbeeld, een zeer ernstige ziekte wat zich senl verspreid onder pups en jonge honden. Vaak met dodelijke afloop.

Ook zijn er vaak misvormde (krom pootje, waterhoofd) honden. Epilepsie is ook een veel voorkomend probleem bij pups uit deze wereld.

Daarnaast zien de honden verder geen dierenartsen, worden niet juist ingeent en worden ook niet ontwormd.

 

Maar hoe herken je nou zn broodfokker?

Vaak worden deze pups aangeboden op tweedehands sites, zoals marktplaats bijvoorbeeld.

# kijk bij alle advertenties van de adverteerder, verkoopt deze meerdere rassen. Scroll dan gauw verder.

#veelal staat er in de advertentie dat ze niet reageren op mails/chats en je ze moet bellen.

# in de advertentie hebben ze mooie praatjes over de socialisatie, ontwormingen en entingen maar daar is niets van waar.

#vaak fotos in een setting, geen moederhond te zien, geen fotos van het nestje door de tijd heen.

Ben je toch overstag gegaan en gaan kijken, dan kun je ook daar zien dat het niet juist is.

#je mag de moeder hond en nestgenoten niet zien.

#de pup word van achter gehaald en daar mag jij niet komen.

#de pup kruipt weg inplaats het vrolijk komt snuffelen.

#de verkoop vind buiten op een veldje plaats of in een deel van de schuur. Maar nooit in een woning.

En dan komt het moment dat je beseft dat je bij een broodfokker bent. Je ziet die schattige puppy ogen en bent verkocht. Zeg dan nog maar eens nee! En dan ineens denk je, maar als ik deze pup mee neem dan heb ik hem gered. NEE!!! je maakt op deze manier plaats voor nieuwe pups, je betaald de fokker ervoor precies zoals het zijn bedoeling is. 

Ondanks dat het heel sneu is en je al verliefd bent maak deze fokkers niet rijk. Zo houd je deze malafide wereld in stand!

 

 

Buiten het feit dat de pups een slechte start hebben en deze daar maximaal 3/4 maand leven, hebben hun ouders het zwaar.

Deze dieren zijn daar misschien ooit geboren en hebben dus NOOIT liefde gekend. Zitten daar in kleine donkere hokjes in hun eigen uitwerpselen, met beschimmelde waterbakken, met misschien water als ze geluk hebben. 

Komen niet buiten, worden niet ontwormd of geënt, zien geen dierenartsen, zelfs niet met verotte gebitten of als ze onder de Schirft zitten. Elke loopsheid word het teefje gedekt en als ze niet meer genoeg presteren volgt er hun laatste spuitje. De reutjes mogen daarin tegen alles van hun ras bij langs om te dekken en volgt het zelfde lot als ze versleten zijn.

Enkele dieren zijn daar niet geboren maar zijn daar ooit voor opgekocht, deze zijn dus als pups zijnde normaal opgevoed en komen dan ineens in deze hele. Wel zie je dat deze honden iets meer mens gericht zijn als de honden die daar ooit geboren zijn.

Mochten de ouders geluk hebben en ooit vrij komen dan wacht er een hele lange weg voor ze om weer hond te kunnen zijn.

Deze honden zijn niets anders gewend en ondanks de hel waar ze in leefden is dat wel hun vertrouwde plekje.

Zo zijn ze dus ook onvoorspelbaar en kun je ze niet zomaar random ergens plaatsen.

Deze honden zijn doodsbang voor alles. Liggen verstijfd in een hoekje, ogen wit weggetrokken. 

Moeten wenen aan de eigenaar, aan het leven in een huis.

Zijn niet zinderlijk, vaak een pijnlijk gebit maar even een check bij de dierenarts is een uitdaging door die enorme angsten. 

Zijn niet in orde met entingen, zitten onder de wormen.

Hebben nog nooit een halsband/tuig om gehad en dus ook nooit mee gelopen aan de riem.

Schrikken van elke beweging en van elkaar geluid.

Eigelijk is het een volwassen hond die je moet beschouwen als puppy. Het nadeel is alleen dat het de oh zo belangrijke socialisatie periode heeft gemist en jij ze dus het vertouwen moet gaan geven en moet laten zien dat de wereld helemaal niet zo eng is. Behalve dan op de Locatie waar ze weg komen.

 

 

 

Het blijft spijtig dat deze fokkers zolang door kunnen gaan. Dat er Ondanks een verbod nog steeds mogelijk blijkt voor hun om verder te gaan, op een nieuwe locatie of onder een nieuwe naam.

 

Het stoppen werkt alleen maar als men er geen pups meer koopt. En dat lukt alleen maar als iedereen massaal op de hoogte is van deze malafide fokkers en het leed wat er achter schuil gaat.

Heb je kennissen, familie leden, buren die opzoek zijn naar een pup, deel ze dan mee waar ze op moeten letten. Maak deze wereld bekend via sociale media. Hoe meer aandacht er voor komt, hoe eerder dit leed hopelijk stopt